Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator
Blogg

Vinterskolen: Bekledning

05. april 2024 av Thrym

Være ute på vinteren kan by på nydelige opplevelser. Vinteren byr på nydelig natur, morsomme og unike aktiviteter som ski, skøyter, aking, isklatring, toppturer, rando og snøbygging. For mange er det mer attraktivt å være ute om sommeren, men det å tilbringe tid ute vinterstid kan by på like fine om ikke enda finere opplevelser. Tydelig stjernehimmel, vakre blåtimer og unike aktiviteter. Det som stopper mange, det er: «Kulden». Den har en ubehagelig virkning på kroppen, men det finnes en del enkle triks for å overvinne og mestre vinterkulden, og da kan enhver person skape gode opplevelser året rundt.

 

Ull

Mange har sikkert hørt at ull er best. Dette er selvfølgelig helt sant. Sjekk ullundertøyet, er det superundertøy av bomull eller er det 100% ull. Forskjellen vil du spesielt kjenne om du blir litt fuktig, noe som ikke er helt uvanlig om vinteren. Ull vil holde varmen selv om plagget har litt fukt, bomull vil miste isolasjonsevnen. Desto mer ull, jo bedre. Det finnes mye gode ullplagg: undertøy, gensere, luer, buffer, sokker og såler. 

 

Jakkevalg


Jakker finnes det mye av. Mitt tips er å velge deg to stykker. En du kan bruke under aktivitet. Denne burde være vindtett, men trenger i utgangspunktet ikke noe isolasjon. Ved å bruke en tynnere jakke under aktivitet vil du forhindre å bli våt og klam. Et viktig punkt for å holde seg varm om vinteren, er å holde seg tørr til enhver tid.  Jakke nummer to burde være en tykkere jakke med isolasjon som du kan bruke når du er i ro. Har du gjort en god jobb med å holde deg tørr, vil du ha en enklere jobb å holde varmen. Er du frysen av deg, så har jeg et ekstra tips: Flere tynne lag varmer bedre enn få tykke lag. Dette vil si at om du velger deg flere lag av netting, ulltrøyer, gensere og jakke. Så vil dette varme bedre enn en å bare velge én veldig tykk genser. 

 

Føtter og hender

 
Føtter og hender kan også fort bli nedprioritert av kroppen. Derfor fryser vi ofte først på disse stedene. Her har jeg et par tips. Fotposer, eller egne vinterstøvler om vinteren er ganske så viktig. Unngå å bare gå i bare skisko uten fotposer. Et annet tips er at det veldig sjeldent er ullsåler i skoene vi kjøper fra butikken. Disse får du dermed kjøpt separat for en billig penge. Disse er ferskvare og burde byttes hvert år. Ullsåler vil forandre isolasjonsevnen til skoene ganske mye til det bedre. 
 
For hendene så er det ofte lett å velge hansker siden disse er vesentlig lettere å gjøre oppgaver med, enn votter. Derfor er mitt tips at du alltid burde ha med deg minst ett par ordentlig tykke votter. Helst den typen som det er helt umulig å gjøre småting med. Disse vil garantert holde deg varm når du er i mindre aktivitet. 

 

Lue

Et siste tips. Det kanskje viktigste tipset: Bruk lue. 90% av varmetapet vårt mister vi fra hode. Holde på varme er lettere og bedre, enn å skape varme når du først har blitt kald. 
 
I neste del vil vi se på hvordan vi kommer oss gjennom natten på en behagelig og fin måte. 

Kunder

Umoe
Coor
Bergens of Norway
Flir
Nets
Oslo Kommune